2014-05-06

Biologi- kroppen

Vart tar hamburgaren vägen?
Hur orkar du springa?
Kan man klara sig utan skelett?
Varför är blodet rött?
Detta är några av de frågor som vi nu kommer att behandla i det arbetsområde som heter Kroppen. Kroppen består av många olika delar och dessa delar kallas för organ. Som i en fabrik har alla delar i kroppen sin speciella uppgift. De arbetar för att få hela dig att fungera.

Man kan i LGR11 läsa att undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4–6
  • Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost och motion. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
  • Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
  • Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor.
  • Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel i faktatexter och tidningsartiklar.
Vi har denna vecka startat upp med att allmänt prata om människan och om den minsta beståndsdelen- cellen. Vi har även sett film och diskuterat kring huden. På fredag kommer vi att arbeta vidare med skelettet och musklerna. 

Tills tisdag v20 ska eleverna läsa sidorna 8-13 och kunna redogöra för cellernas och hudens uppgifter i kroppen samt göra klart arbetsuppgifterna som hör till cellen och huden. Vi har arbetat med detta i skolan och eleverna kommer även få en stund under fredagen för att arbeta med läxan. Eleverna ska kunna förklara Under ca 4 veckors tid kommer det att bli läxa i NO varje tisdag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar