2014-06-10

Vklass-lärplattform

Under vårterminen har Tidaholms skolor fått en ny lärplattform, Vklass. Vklass är en tjänst för skolor där lärare, elever och föräldrar kan samarbeta,  kommunicera och sköta sitt dagliga administrativa arbete. Under höstterminen är tanken att alla vårdnadshavare ska kunna ta del av systemet och mer information om detta kommer. Bloggarna kommer att avslutas och istället kommer alla kunna ta del av informationen via Vklass.  Som förälder hittar du snabbt ditt barns individuella utvecklingsplan, närvarostatistik, omdömen och veckoschema. Du kan lätt anmäla ditt barns ledighet eller sjukfrånvaro. Veckobrev, information om utvecklingssamtal och delade filer på skolan kommer finnas samlat i Vklass. 
Idag har eleverna i klass 5b fått sina konton och vi har tillsammans testat att logga in i systemet. Det finns även möjlighet att ladda ner en app för Vklass på en så kallad smartphone. Sök efter Vklass i App store eller liknande, eleverna använder sedan samma lösenord som på webbversionen. 


Sista matematiklektionen

Idag hade vi läsårets sista matematiklektion och vi har bland annat utvärderat året och eleverna har fått med sig en utskrift från årets måluppfyllelse. Be gärna att få titta på denna! Där har jag kort sammanfattat resultat och utvecklingsområde samt om eleven följer förväntad nivå eller ej. Eleverna har även själva fått skriva matematik råd till sig själva. Flera av eleverna har skrivit att de behöver träna på multiplikationstabellerna!

2014-06-05

Skolavslutning

Den 12 juni 2014 har vi skolavslutning på Forsenskolan. För eleverna i år 4-6 och Särskolans Asken B kommer dagen att se ut såhär:

Vi startar på Forsen kl.10.00 – med andra ord lite sovmorgon! Vi är på skolan och gör lite trevliga saker och äter pastasallad.

Kl.12.00 har vi avslutning i Bibliotekshuset. Föräldrar till elever i år 6 har lite förtur att få komma in på läktaren och bör vara där i god tid men i mån av plats släpper vi in fler.
Ca kl.13.00 säger vi hej då i eller utanför Biblioteket innan vi skiljs åt.

Sedan hoppas vi att alla får ett skönt sommarlov

2014-05-27

Besök på Rudbeck

På måndag kl 8 samlas vi vid cykelställen(inne på gården) vid Rudbecksgymnasiet. Vi kommer få möjlighet att mellan 8-10 ta del av deras 3D utrustning och få en genomgång om kroppen.

Ännu mera kroppen- Matens väg

Vi har under veckan gått igenom matsmältningssystemet och bland annat lärt oss att det består av munnen, matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen. Systemet ser till att maten bryts ner till näringsämnen, som kroppen använder till byggstenar och energi.
Tills tisdag vecka 23 har klassen detta system i läxa och i boken kan man läsa mer på sidorna 36-41. Vi har i skolan sett en presentation, tittat på film och arbetat med frågor som anknyter till området.
Vill man fördjupa sig kan man klicka här.
Titta gärna på filmen:

2014-05-24

Matematik

Förra veckan utvärderades elevernas kunskaper i procent, decimaltal och geometri i form av ett skriftligt test. Eleverna har fått veta sitt resultat och denna gång valde vi att relatera till betygsstegen E till A. Prov är vanliga som underlag vid betygssättning och kan vara en del av bedömningsunderlaget för betygssättningen men lärare ska utnyttja all tillgänglig information om elevens kunskaper i förhållande till de nationella kunskapskraven och göra en allsidig bedömning av dessa kunskaper. Vidare ska läraren använda sig av varierande bedömningsformer. Läs gärna mer om betygssystemet genom att klicka här! Viktigt att veta att betyget på mattetestet står för resultatet på ett test inte vad eleverna ligger totalt i ämnet. Vid betygsättning är resultat på test en del men man kan även visa sina kunskaper/förmågor på andra sätt t.ex. via problemlösningsarbete under lektionerna samt kommunikation i ämnet. Under måndagen kommer vi gå igenom provet och ge eleverna tips på hur de kan utvecklas ytterligare. Klassen ska få utvärdera sina kunskaper samt arbete under lektioner. Under terminens resterande lektioner kommer eleverna arbeta i olika grupper utifrån vad behöver utveckla i ämnet matematik.

2014-05-22

Veckans ord v.23

färgen
hjärnan
genast
arg
ljud
hjärtat
berg
många
tungt
blänker
lugnt
bankomat
regnrock
stänkte
dygn

2014-05-20

Mera människokroppen

Vi arbetar vidare med människokroppen och under vecka 20 lärde vi oss mer om blodet och hjärtat. För att alla våra celler ska få syre och näring behöver du blod, blodkärl och ett hjärta som pumpar runt blodet. Vi har pratat om vad blod består av och att det i en droppe blod finns det mer än 5 miljoner röda blodkroppar, 250 000 blodplättar och 10 000 vita blodkroppar. Vi har även pratat om blodets väg i kroppen.
Tills tisdag vecka 22 har klassen i läxa att kunna förklara blodomloppet, dess uppgifter samt kroppens försvar. Utgå ifrån sidorna 24- 29. Vi har arbetat med detta i skolan och eleverna har arbetat med frågor kring hjärtat.
Följande ska eleverna förstå/ kunna förklara:
- Blodets uppgifter
- Vad är blod / består av?
- Blodets väg i kroppen? (kapillärer, artärer och vener)
- Hjärtat
- Puls
- Bakterie
- Virus
- Vaccin
- Kroppens försvar

Här kan ni träna er på hjärtats delar:


2014-05-18

Välkomna till restaurangen

Här kommer en påminnelse om att vårdnadshavarna för åk 4-6 är välkomna till restaurangen, Stilla Havet- under denna vecka.

2014-05-09

Skelettet

Idag har vi pratat om skelettet. Vi människor och alla andra däggdjur har skelett inuti kroppen. Människan har ca 200 skelettben. De hjälper till att hålla upp din kropp, skyddar viktiga kroppsdelar och gör att du kan röra dig på olika sätt. Genom att titta på en människas skelett kan man få reda på många saker. Titta gärna på filmen så får ni veta mer: http://vetamix.net/video/ben-skelett_1955 Tills fredag vecka 21 ska eleverna kunna förklara skelettet och musklernas uppgifter.

2014-05-08

Veckans ord v.21

egentligen
jätteroligt
igen
djupt
ihjäl
djur
hjälpte
göra
gjorde
djungel
hjälmen
ljus
hjul
gömställe
ljuger

Mattetest tisdag v21

Vi avslutar strax vårt arbete med geometri (vinklar och symmetri) och tisdagen i vecka 21 kommer vi utvärdera elevernas kunskaper kring detta område men även kring områdena procent och decimaltal. 
Vi kommer gemensamt repetera i skolan och hemma kan eleverna träna genom att titta igenom de olika kapitlen och framför allt förklaringsrutorna, räkna tal där det behövs och ta del av sammanfattningssidorna. Titta gärna på tidigare inlägg på bloggen för att få ytterligare stöttning. 

Spontanidrottsplats

Spontanidrottsplatsen är avstängd tills dess att löparbanor m.m är klara.

Idrottskläder - inne & ute :)

Hej på er.
Nu är det dags att börja vara ute på idrotten.
Så se till att packa med kläder så vi kan vara ute också! :)
Vi får hoppas att vår gula kompis, Solen, vill vara med oss på resterande idrottslektioner. .
Jag har hotat med ogiltig frånvaro, så jag hoppas hon kommer i fortsättningen ;)

/Sandra

2014-05-07

Nordens Ark 15 Maj

Hej på er!
På torsdag nästa vecka åker alla femmor till Nordens Ark.
Eleverna har fått med sig lappar hem med information, men här kommer en kort checklista.


  • Samling klockan 08.00 på badhusets parkering. (Vi åker 8.15!)
  • Packa med egen lunch- matsäck. Mat för resten av dagen får vi av skolan & Sparbanken. 
  • Det är tillåtet att ha med sig 100 kr i fickpengar. 
  • Vi är tillbaka vid skolan runt 19-19:30. Vårdnadshavare ansvarar för att hämta eller tillåter att eleverna går själva hem. 
Vi ser fram emot en rolig dag! 
/Lärarna i femman 

2014-05-06

Biologi- kroppen

Vart tar hamburgaren vägen?
Hur orkar du springa?
Kan man klara sig utan skelett?
Varför är blodet rött?
Detta är några av de frågor som vi nu kommer att behandla i det arbetsområde som heter Kroppen. Kroppen består av många olika delar och dessa delar kallas för organ. Som i en fabrik har alla delar i kroppen sin speciella uppgift. De arbetar för att få hela dig att fungera.

Man kan i LGR11 läsa att undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4–6
  • Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost och motion. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
  • Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
  • Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor.
  • Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel i faktatexter och tidningsartiklar.
Vi har denna vecka startat upp med att allmänt prata om människan och om den minsta beståndsdelen- cellen. Vi har även sett film och diskuterat kring huden. På fredag kommer vi att arbeta vidare med skelettet och musklerna. 

Tills tisdag v20 ska eleverna läsa sidorna 8-13 och kunna redogöra för cellernas och hudens uppgifter i kroppen samt göra klart arbetsuppgifterna som hör till cellen och huden. Vi har arbetat med detta i skolan och eleverna kommer även få en stund under fredagen för att arbeta med läxan. Eleverna ska kunna förklara Under ca 4 veckors tid kommer det att bli läxa i NO varje tisdag. 

2014-04-24

Veckans ord v.19

kirurg
kände
kista
tjänsteman
köttfärs
kjol
tjärn
checkar
tjädertupp
kärlek
köpte
Tjeckien
gitarr
ungefär
jämföra

2014-04-22

Teknik

Idag har vi fortsatt vårt arbete med ämnet teknik och vi har tidigare pratat om vad teknik egentligen är och i skolämnet teknik lär vi oss om:
  • saker man använder
  • sätten man använder dem på
  • vad tekniken betyder för oss 
Vi har innan påsklovet diskuterat kring skillnaden mellan att uppfinna och upptäcka samt funderat över varför man egentligen vill uppfinna något? Jo, oftast för att lösa något sorts problem. Vi har även pratat om tekniska system och även komma in på hur man kan förvara och bevara saker runt oss.

Vi har idag diskuterat hur vi genom tiderna har förvarat och bevarat olika föremål. Ett exempel på teknik som utvecklats just när det gäller förvara/bevara är mjölkförpackningen.
Vi har pratat om olika behållare och förpackningar och framför allt vad som är viktigt att tänka på när det gäller förpackningar. 

Länk till en film om förpackningar:http://www.youtube.com/watch?v=qvCzCsjCqYI

Tills nästa tisdag har klassen fått i läxa att analysera teknik i hemmet - Köket! Alla har fått med sig en lapp hem kring detta. Här finns en länk till Tekniska Museet, en massa trevliga knep och knåp för den som har lite tid över: http://www.tekniskamuseet.se/1/373.html
/ Åsa

Veckans ord v17

särskilt
stationen
schema
passagerare
situation
schäferhund
shorts
tjusig
keramik
chips
tjatig
tjugo
charterflyg
kärnor
tjänar

2014-04-21

Geometri- vinklar

Välkomna tillbaka till skolan efter ett förhoppningsvis härligt påsklov. I ämnet matematik kommer vi några veckor framöver ägna oss åt geometri och denna gång med fokus på vinklar och symmetri. Vi repeterar de begrepp som eleverna (förhoppningsvis) kommer ihåg sedan sist d.v.v.  rät, spetsig och trubbig vinkel. Sedan får eleverna lära sig att vinklars storlek mäts i grader och att en rät vinkel är 90°, en spetsig vinkel är mindre än 90° och att en trubbig vinkel är större än 90°.  Eleverna lär sig att mäta och rita vinklar med gradskiva. Titta gärna på filmerna!

Vi kommer fortsätta samarbetet mellan klasserna 5b och 5c, eleverna arbetar i 3 olika grupperoch undervisas antingen av Barbro, Stig-Lennart eller Åsa.

2014-04-03

Föräldraföreningens årsmöte

Forsenskolans Föräldraförening har årsmöte den 24 april 2014 klockan 17.00 i skolans uppehållsrum.
Önskas dagordning så kontakta Ami A. Johansson tel. 073-970 94 80.
Avgörande fråga på detta möte kommer att vara om föreningen ska finnas kvar eller inte.
Vi tar gärna emot förslag till ledamöter i styrelsen.
Varmt välkomna!

Veckans ord v.15

själv
människor
maskin
skjorta
stjärt
skjuta
choklad
chaufför
geni
stjärnor
chef
garage
skjutsa
dusch
kanske

2014-03-28

Klassboll och Majblommor

Nu är det dags för klassbollen i fotboll igen och alla har fått med sig en lapp hem med all information som behövs.  Vi har lämnat vidare anmälningsinformation till klassföräldrarna kring arrangemanget.  Senast på tisdag den 1 april måste anmälningarna vara inlämnade!

Det är också försäljning av majblommor på gång och även här ska det finnas med en lapp hem där man har möjlighet att förbeställa hur mycket man vill ha hem för att sälja. Om man vill sälja, det är givetvis helt frivilligt. Förutom den största anledningen att man hjälper människor som behöver så kan också klassen tjäna en slant till klasskassan, man behåller 20 procent av det som man får in. Ni kan läsa mer på http://www.majblomman.se/  Lämna in lappen snarast!


Nytt arbetsområde i ämnet matematik

Vi har nu påbörjat arbetsområdet Decimaltal och vi bygger vidare på elevernas tidigare kunskaper. Eleverna kommer få arbeta med decimaltal som innehåller tiondelar och hundradelar.  Vi började med att diskutera kring avrundning av decimaltal till närmaste heltal och hur man räknar på ett ungefär. En viktig kunskap när man t.ex. handlar! Vi har även lyft fram hur summan på ett kvitto avrundas till
närmaste hela kronor. Tidigare har eleverna gjort enkla additioner och subtraktioner med decimaltal. Det nya
momentet här är att addera (+) eller subtrahera (-) tal med olika antal decimaler. I subtraktion
tas även det nya momentet att ”låna över noll” upp. Multiplikation och division med
decimaltal är nytt för eleverna och dessa moment har vi noga förklarat. Infogar nedan filmer som extra stöttning. För övrigt fortsätter vi som innan med att blanda elever ur 5b och 5c i tre olika grupper.

Västgöta-Bladet









Under veckan kom Västgöta-Bladet på besök till klassen och på http://www.vastgotabladet.se/ kan ni ta del av reportaget! Glöm nu inte heller att fortsätta rösta på vårt bidrag på  http://vanskapiframtiden.se/

Kretsloppstävling

Vi har fortsatt arbetet med tema Vatten och eleverna har under denna vecka bland annat färdigställt deras egna förklarande kretsloppsbilder.  Dessa kretsloppsbilder är en del av de böcker om vatten som eleverna skapar under NO och SO lektionerna. Vi har beslutat i klassen att skicka in en av bilderna som ett bidrag till mittvatten.se affischtävling med temat Vattnets kretslopp. Nedan kan ni ta del av klassens bidrag och det är Thilda som är konstnären. På mittvatten.se kommer alla bidrag att visas upp och vinnarna väljs ut av en jury som bland annat består av miljöminister Lena Ek.


2014-03-27

Veckans ord v.14

lotteri
molnigt
sommarlov
gång
honung
plåster
ordnade
locka
krångel
koppla
kostade
skillnad
stjäla
skicklig
sjuksköterska

2014-03-24

Rösta varje dag!

Det närmar sig slutdatum för filmtävlingen och det har visat sig att man kan rösta en gång per dag så nu behöver vi er hjälp!!!! Rösta på vårt bidrag! Detta kan ni göra genom att klicka på "Gilla" under klassens film på bifogad länk:  http://www.vanskapiframtiden.se/

2014-03-20

Klädsim nästa vecka.

Swimming Animals (17)
Hello there snyggingar!

 
Nästa vecka på onsdag har vi klädsim på badlektionen. Då vill jag att alla, förutom sina vanliga badkläder, packar med sig ett underställ eller liknande. Det ska vara tunt & heltäckande på armar samt ben. Har man inget underställ, så ta en pyjamas, ett par tajts o en långärmad tröja eller vad som.
För badets (badpersonalens) skull är luddiga mjukisbyxor, skitiga jeans, stora hoodtröjor o liknande inte att rekomendera. Ps. Ett tips: Släng med en tom plastpåse i väskan, det blir lite blötare än vanligt.

Veckans ord v.13

karameller
hotell
reserv
dubblett
termin
experiment
sova
ovanför
tången
grammofon
garderob
telefon
råttor
katalog
många

2014-03-18

Filmtävling: Vänner på Internet!

Vi idag avslutat arbetet med att skapa filmer med temat Vänner på Internet? Eleverna har varit duktiga och framför allt kreativa! Vi har även haft många givande diskussioner och vi kan konstatera att eleverna i klassen har mycket kunskap om vad man bör tänka på när man är online! Jag och Hajen har valt ut det bidrag som får representera klassen i filmtävlingen och nu gäller det av vi gemensamt röstar fram klassens bidrag till final. Detta kan ni göra genom att klicka på "Gilla" under klassens film på bifogad länk. De 10 bidragen som har fått flest röster 2014-04-15 går till final. Se nu till att sprida denna länk så att vi tar oss vidare. http://www.vanskapiframtiden.se/

Information


2014-03-13

Veckans ord v. 12

presenter
tabell
biljetter
kuvert
pensel
bensin
adress
toaletten
konserter
nerver
bukett
konfekt
intressant
nervös
direkt

2014-03-12

Hemskickat brev


2014-03-11

No- finns det rent vatten?

Vi fortsätter vårt arbete med vatten och nästa vecka kommer även lektionerna i SO ägnas åt detta viktiga ämne. Vi har under NO-lektionerna bland annat talat om vad som menas med lösningar och blandningar samt gett exempel på detta.
Förra vecka kunde vi på tisdagslaborationen dra slutsatsen att vatten har en god lösningsförmåga och flera ämnen går att lösa i vatten t.ex. socker och salt men inte olja. Vi vidareutvecklade detta genom  läxan där de testade olika sätt att lösa upp en sockerbit på och idag fortsatte vi arbetet genom att testa hur mycket socker man kan lösa i en viss mängd vatten (50ml). Vi testade både kallt och varmt vatten och kom fram till att lösligheten ökar i det varma vattnen men klassen upptäckte även att det faktiskt inte går att lösa hur mycket socker som helst i en bägare med vatten utan efter ett tag blir lösningen mättad (no-begrepp).
Vi har även hunnit med att lära oss mer om Tidaholms vatten som kommer från Källefall (om man inte har egen brunn) och vi har tillsammans tagit reda på vad vårt vatten kostar och pratat lite kring hur mycket vi förbrukar. Visa gärna eleverna ert vattensystem därhemma t.ex. vart kommer vattnet in och vart finns huvudkranen samt den eventuella vattenmätaren. Resonera gärna kring hur mycket vatten ni på ett ungefär förbrukar under ett år och den eventuella kostnaden. Eleverna hade mycket liten koll kring detta att vatten faktiskt kostar pengar!
Nästa vecka på tisdag kommer vi diskutera och resonera kring om det finns helt rent vatten och för att kunna åskådliggöra detta har jag bett eleverna att samla in vatten från olika ställen och ta med i en rengjord PET-flaska till skolan.

2014-03-07

Veckans ord v.11

plötsligt
jakt
snyggt
vikt
fräckt
kvickt
byggt
försiktigt
dåligt
vakt
tiggt
spräckt
styggt
dikt
naturligt

2014-03-04

Tema vatten

Allt levande behöver vatten och vatten finns på flera ställen i naturen. I Sverige behöver vi bara vrida på kranen för att få rent och gott vatten och skulle vattnet av någon anledning stängas av en stund, kan vi alltid köpa det på flaska i affären. Så ser det inte ut överallt. Miljontals människor tvingas gå flera km varje dag för att hämta vatten, som dessutom är smutsigt. För att synliggöra världens vatten kommer vi arbeta tematiskt i ämnena no och so för att belysa ämnet vattnet från olika vinklar.
I kursplanerna står det bland annat att man i ämnet geografi ska ha kunskap om hav och vatten i Sverige, norden och Europa samt att man ska ha kunskap om ojämlika levnadsvillkor i världen, t.ex. olika tillgång till naturresurser och tänkbara orsaker till detta. I ämnet kemi ska eleverna känna till modellen för kretslopp och kunna förstå partiklars övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.
Vi kommer ha genomgångar kring vatten och genomföra olika laborationer. Eleverna kommer även få skapa en bok om vatten med olika kapitel som anknyter till målen.
Idag på No:n har vi pratat om blandningar/lösningar och eleverna har testat hur olika ämnen löser sig i vatten. Tills nästa tisdag har eleverna fått en läxa i form av en hemlaboration där de ska testa tre olika sätt att lösa upp en sockerbit på.

Test matematik

Tisdag vecka 11 kommer eleverna få ett test på områdena: Tal, Bråk och Procent.  För att förbereda sig är det bra att titta/räkna i de olika häftena vi haft under dessa områden. Eleverna kommer att få en sammanfattning utdelad och vi kommer gemensamt repetera i skolan. Titta gärna på tidigare infogade filmer här på bloggen, passar även på att infoga en film som förklarar kort division- något som flera av eleverna ännu inte befäst utan behöver träna ytterligare på. Följande ska eleverna kunna:

  • veta att multiplikation går före addition och subtraktion t.ex. 14+4*8
  • division med minnessiffror
  • negativa tal
  • skriva en halv med olika bråk t.ex. 1/2, 3/6, 5/10.
  • jämföra och storleksordna bråk.
  • räkna ut en viss del av ett antal 2/3 av 18.
  • skriva bråk med tiondelar eller hundradelar som ett decimaltal t.ex. 2/10 = 0,2.
  • avläsa cirkeldiagram
  • veta att en hel är 100%, en halv är 50% och att en fjärdedel är 25%.
  • veta på hur många olika sätt du kan kombinera t.ex. två halsdukar och tre mössor.

2014-03-03

Veckans ord v.10

vinter
visste
välkomna
vänta
värld
ytterligare
åtminstone
äldre
ända
ändå
ännu
äntligen
öppen
öppnar
överens

2014-02-27

Filmprojekt

Vi har under veckan fortsatt vårt arbete med att skapa en film till en filmtävling med temat Vänner på Internet? Idéerna har varit många och vi (Hajen och Åsa) har beslutat att filma två olika filmer så klassen har delats in i två olika filmteam utefter vilken roll de önskat att ha t.ex. kameraman, skådespelare, regi, rekvisita, ljud/ljus eller smink/kläder. Vi har använt studietid samt so-lektioner till detta men kommer även väva in ämnet bild då ett av målen med undervisning i ämnet bild är just filmande samt redigering i datorprogram.  På fredag kommer klassen få lära sig grunderna i hur man klipper ihop en film med hjälp av MovieMaker. Det material och övningar vi använder oss av kommer ifrån en av skolverkets webbplatser: http://www.pim.skolverket.se/ Här kan alla som är intresserade gå in och lära sig mer kring olika digitala verktyg, det finns både text och olika filmer som man kan ta de av!

2014-02-23

Procent

Under vecka 9 kommer vi börja arbeta med arbetsområdet Procent. Det är första gången som eleverna möter detta begrepp i matematikundervisningen men det betyder ju inte att de inte känner till begreppet utan ofta har flera träffat på begreppet i många sammanhang.
Procent är ett matematiskt begrepp som är lätt att relatera till verkligheten och kort kan man säga att procent är ett bra verktyg för att kunna jämföra olika saker.
Under detta första möte med begreppet kommer vi fokusera kring de mål ni kan läsa här bredvid. Jag infogar även en film kring begreppet- titta gärna!




2014-02-18

Fördjupningsuppgifter i astronomi

Eleverna har fått två olika typer av fördjupningsuppgifter i astronomi och dessa ska senast lämnas in på fredag. Eleverna har fått tid till att arbeta med uppgifterna under lektionerna men några kan behöva arbeta klart hemma.
Den ena uppgiften handlar om att eleven ska jämföra "sin" planet med jorden och resonera kring vilka likheter respektive skillnader det finns? De ska även resonera kring vilka förutsättningar för "liv" det finns på deras planet.
I den andra uppgiften ska eleverna läsa en artikel "Nyupptäckt planet liknar jorden" och sedan göra följande:
1. sammanfatta artikeln med egna ord. 2. Vilka likheter har den nya planeten med jorden? 3. Vilka skillnader? 4. Kan man lita på det som står i artikeln, motivera!

2014-02-17

Samband bråk och decimaltal

Idag har de flesta av eleverna räknat klart sin diagnos i arbetsområdet Bråk och vi har nu gått igenom samtliga moment i området. Något som är helt nytt för eleverna är sambandet mellan bråk och decimaltal. Se gärna filmen!

Filmtävling- kompisar på nätet?

Nätkränkningar och mobbning på nätet har blivit allt vanligare, framför allt bland unga. Tillsammans med BRIS vill nu Newbody ta upp det högaktuella ämnet netikett och utbilda barn och ungdomar i hur man respekterar varandra online och vi klass 5b tänkte hänga på!
Veckan innan lovet påbörjade vi ett projekt genom att väva samman arbetsområdet mänskliga rättigheter med rättigheter och skyldigheter på nätet. Vi angriper området på olika fronter och eleverna får möta och diskutera en rad spännande men komplexa frågor som de kanske redan måste hantera i sin nätvardagEleverna har även på studietiden fått genomgå en Informationssäkerhetsskola och sett olika filmer kring information och säkerhet på nätet. Detta är ett samarbete mellan flera ämnen och temat kommer avslutas med att klassen ska delta i en filmtävling med temat- Kompis på nätet? Vi har idag påbörjat arbetet med att skriva manus och eleverna gör detta i flera olika grupper för att slutligen få chans att presentera sina olika förslag för klassen, vi kommer sedan demokratiskt rösta och välja ut ett manus som vi sedan i klassen arbetar vidare med. Målet är sedan att snabbt få upp filmen på nätet och få så många "likes" som möjligt för att kunna ta oss till final, där det väntas fina priser!

Här kan ni läsa mer om tävlingen: http://www.vanskapiframtiden.se
Här kan ni ta del av Informationssäkerhetsskolan: http://isa.msb.se

Skridskor på fredag.

På fredag åker vi skridskor i Rosenbergshallen på idrotten. Det kommer bli lite ändringar i schemat, men inga start & sluttider ändras. :) Ni får mer information av mig på onsdag. Men byt gympapåsen mot skridskor denna dag. För er som itne har egna finns att låna.
Vi åker bara en timme, så det hinns inte med någon storfika. Men ta gärna med er något litet att stoppa i magen mellan åken!

/Sandra

2014-02-08

Avslut astronomi

I fredags avslutade vi arbetet med astronomi. Detta är ett spännande arbetsområde och det finns mycket mer infallsvinklar än de vi arbetat med i skolan för att nå målen. Eftersom många är väldigt intresserade tänkte jag ge några tips på hur ni själva kan gå vidare.

1. Ladda ner app till mobil/platta som visar olika himlakroppars läge. Sök på sky map, då får man flera olika förslag på passande appar. Det finns flera gratisappar.

2. Ta del av olika webbresurser:
Fakta om rymden
 http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/rymden.7103.html
http://www.ungafakta.se/stjarnorplaneter/

Titta på jorden från en satellit

Ta reda på hur mycket du väger på månen?

3. Filmer
http://vetamix.net/video/merkurius_2056http://vetamix.net/video/merkurius_2056
http://vetamix.net/video/rymden-kallar-tyngdl%C3%B6shet_2177http://vetamix.net/video/rymden-kallar-tyngdl%C3%B6shet_2177


Bild- origamihjärta

Under fredagens bildlektion arbetade vi med att följa instruktioner och med tanke på att det snart är Alla hjärtans dag så blev det denna gång ett hjärta som vi skapade. Ovan kan ni ta del av filmen igen och skapa fler orogamihjärtan!

2014-02-03

Film Bråk

Arbetsområde Bråk

Under förra veckan avslutade vi vårt arbete med området TAL genom en diagnos. Eleverna har räknat på väldigt bra i de tre olika grupperna och lärt sig mer om bland annat prioriteringsregler, kort division samt likhetstecknets betydelse. Det som vi märker är att många har tillägnat sig metoden för kort division men att de fortfarande är osäkra på multiplikationstabellerna och detta i sin tur medför att det då blir svårt att räkna kort division. Multiplikationstabellerna kan ses som ett verktyg som man har stor nytta av i ämnet matematik och det är viktigt att eleverna tränar upp sina tabellkunskaper för att i framtiden kunna koncentrera sig på att lösa problem istället för att fastna på t.ex. 7*6. Vi ger eleverna möjlighet till att träna i skolan men det är även viktigt att de tränar hemma eller stannar på läxläsning för att träna på detta! Prata gärna kring vikten av detta hemma! Vi kommer att repetera kort division senare under vårterminen och låta de elever som ännu inte nått målen få ytterligare stöttning!

Arbetsområdet som står på tur är BRÅK och vi har börjat med att repetera vad vi lärde oss under åk4. Vi fortsätter vårt arbete i olika grupper och denna gång låter vi grupperna vara desamma men varje grupp byter lärare. Vi som undervisar 5b och 5c i matematik är Barbro, Stig-Lennart och Åsa. I detta område av BRÅK  ska vi bland annat jobba mot att eleverna lär sig skriva en halv med olika bråk. Vi tränar även på att storleksordna bråk samt räkna ut en viss del av ett antal t.ex. 2/3 av 12.

2014-02-02

Glosor till v 6

Här kommer glosorna
helicopter          -      helikopter
another              -    ytterligare, en till
robbery              -     rån
did you catch     -    fångade ni
escaped  (escape)    -   komma undan
followed  (follow)    -       följde efter
handcuffed  (handcuff)   -   la handbojor på
jail                     -     fängelse
the Smith brothers   -    bröderna Smith
woman             -    kvinna
watch                -   armbandsur
stood   (stand)   -    stod
get in                -  hoppa in

Spontanidrottsplats och skridskor

Från och med nu är det ok att ta med skridskor, hjälm och klubba till skolan för att åka skridskor på isen på "spontanidrottsplatsen" under rasterna. De regler som gäller är:

  • Idrottslektioner och fritids har förtur till spontanidrottsplatsen precis som tidigare.
  • Hjälm och skridskor måste användas på isen.
  • Halva isen kan användas med klubba och boll, ej puck.
Regler kommer även att diskuteras i rastrådet

2014-01-30

Veckans ord v.6

tvungna
tycker
tyckte
tyvärr
tänkte
ugn
undra
uppe
utveckling
vacker
vagn
varje
verkligen
vilja
vilken

2014-01-28

Kvarglömda kläder

Kvarglömda kläder finns under veckan upplagda på ett bord vid cafeterian, ta gärna en sväng förbi och se om ni glömt kvar något!

Ny rektor på Forsenskolan

Gunnar Strömberg är anställd som rektor under vårterminen. Han ansvarar för årskurs 4-9. Gunnar arbetar på skolan terminen ut. Senare under vårterminen börjar Niklas Österberg som rektor och tar över ansvaret för årskurs 4-9. Datum för när Niklas tillträder tjänsten är inte klart.

Hör gärna av er till Gunnar om ni har några frågor. Han nås på telefon 0502-606123.

2014-01-26

Astronomi

·   Vi har nu lämnat kroppen och sinnena för att istället under NO-lektionerna lära oss mer om astronomi (rymden) och framför allt kommer vi fokusera på: 
  •      Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.
  •       Människan i rymden och användningen av satelliter.
Vi har under förra veckan sett några filmer kring rymden samt diskuterat kring vår världsbild. Detta är ett spännande arbetsområde och eleverna har många intressanta frågor. Under detta arbetsområde fördjupar sig eleverna i en himlakropp och skapar tillsammans en Power Point utifrån givna riktlinjer. 
·  

2014-01-24

Samhörighetsdag-skidansdag

Fredag vecka 5 är tanken att åk 4-9 på Forsenskolan ska genomföra en samhörighetsdag med fokus på rörelse och hälsa. Eleverna har fått välja mellan flera olika aktiviteter  och vi hoppas att det härliga vintervädret håller i sig för de som valt utomhusaktiviteter. De flesta av eleverna får sitt första hands val men några aktiviteter kommer att utgå då det varit för få anmälda. Vi informerar mer kring detta under början av nästa vecka. Eleverna kommer även få mer information om den aktivitet som de valt t.ex. vart aktiviteten utövas, start- och stopptid  med mera.

No test sinnena

Idag skulle vi egentligen ha utvärderat elevernas kunskaper kring sinnena (se tidigare inlägg) men vi lyckades få datorer och då valde jag istället att vi kunde arbeta vidare med astronomiuppgiften. Vi har flyttat testet till tisdag vecka 5.
Trevlig helg / Åsa

2014-01-22

Veckans ord v.5

snabbt
snäll
sommar
sover
stanna
Stockholm
strax
ställe
Sverige
säger
särskilt
titta
tjugo
tolv
trevligt

Glosor till v 5

Här kommer glosorna till nästa onsdag

weird           -     konstig
downtown   -   i centrum
hammer       -    hammare
smashed      -    slog sönder
necklace      -     halsband
stuffed         -     stoppade
robber          -     rånare
moment       -    ögonblick
heard           -      hörde
cop              -     slang för polis
threw           -      kastade
drove off     -    körde iväg
without       -     utan
ran              -     sprang
chased        -      jagade

2014-01-21

Huvudlöss på skolan

Huvudlöss (hårlöss, löss)
Huvudlöss är ett vanligt problem, särskilt bland barn. Lössen sprids genom kontakt huvud mot huvud. Det har inget med dålig hygien att göra, och därför kan man heller inte tvätta bort huvudlöss. Lössen sprider inte sjukdomar.
Huvudlöss är obehagliga men går för det mesta lätt att bli av med. Det är viktigt att behandla för att hindra spridning. Du kan köpa receptfria lusmedel på apoteket och behandla själv.
Huvudlusen är en gråsvart, 2–3 millimeter lång platt insekt utan vingar. Den lever bland hårstråna på huvudet. Djuren lever på blod från hårroten och biter sig genom huden. Det är betten som kliar och irriterar

Symtom vid huvudlöss
Huvudlöss orsakar oftast, men inte alltid, klåda. Man kan ha huvudlöss utan att det kliar.
Luskamning
Det kan vara svårt att upptäcka lössen i håret. Undersök först huvudet efter löss och ägg. Lössen lägger ljusa ägg som klistras fast på hårstråna intill hårbotten. Äggen kallas även gnetter. Leta noga med en tät luskam som finns att köpa på apoteket. Titta särskilt noga i nacken och bakom öronen. Kamma håret över ett vitt papper så syns lössen tydligare.

Gör så här:
  1. Börja med att kamma igenom bakhuvudet. Gör en lodrät bena och kamma håret åt vardera sidan.
  2. Gör sedan en ny bena alldeles intill och kamma på så sätt igenom hela håret från sida till sida.
  3. Kamma sedan igenom håret uppe på hjässan, noggrant bena för bena till hela håret är genomkammat.
  4. Fortsätt sedan kamma håret från pannan till nacken vågrätt och därefter tillbaka igen från nacken till pannan.
Förebygg huvudlöss
Det bästa sättet att förebygga spridning av löss är att med jämna mellanrum undersöka håret med hjälp av en luskam. Detta är särskilt viktigt vid terminsstart i skola och förskola där löss sprids lätt mellan barn.
Om någon i en familj eller barngrupp har löss måste även de övriga undersökas noga med luskam.
Det är sällan nödvändigt att byta eller tvätta sängkläder och mössor oftare än vanligt. Lusen överlever bara något dygn utanför hårbotten.
Smitta
Lössen sprids framförallt genom kontakt huvud mot huvud. Borstar, kammar och mössor kan sprida huvudlöss men det är sällsynt eftersom lössen inte överlever mer än ett dygn utanför hårbotten. Man blir inte smittad med huvudlöss av djur.

Egenvård vid huvudlöss
På apoteket finns olika typer av receptfria lusmedel. Apotekspersonalen kan ge dig råd när det gäller val av lusmedel. Eftersom huvudlössen börjat bli resistenta, det vill säga motståndskraftiga, mot de läkemedel som använts, rekommenderas nu i första hand andra medel. Dessa medel klassas inte som läkemedel och innehåller bland annat växtbaserade oljor som appliceras i hår och hårbotten och kväver lössen.
De traditionella läkemedlen mot löss finns fortfarande att köpa på apoteket. Om du använder ett sådant läkemedel är det mycket viktigt att du följer bruksanvisningen noga. Det är bara den som har löss som ska behandlas. Man kan inte behandla i förebyggande syfte eller för säkerhets skull. Det gör bara att lössen blir än mer motståndskraftiga mot läkemedlet, som därmed får sämre effekt.
Oavsett vilken typ av lusmedel du använder är det viktigt att kamma håret med luskam varje dag i 14 dagar efter behandlingen för att se att alla löss är borta. Döda ägg kan sitta kvar på hårstråna så att hårstrået måste klippas bort för att ägget ska försvinna helt. 

Med vänliga hälsningar/Skolsköterskan

2014-01-16

Veckans ord v.4

ofta
oktober
operation
ordna
plötsligt
precis
regn
riktigt
roligt
sagt
sitter
själv
skiljas
skjorta
skulle

Glosor till v 4 onsdag

Här kommer veckans glosor
Native American     -    här:  indian
tribe                         -    folkstam
hunted  (hunt)          -    jagade    (jaga)
bow and arrow         -    pilbåge och pil
prairie                       -    prärie
tepee                         -    tipi, indiantrält
kept   (keep)             -    höll      (hålla)
bone                         -    ben
take care of              -    ta hand om
in peace                   -    i fred
The Europeans         -   européerna
were killed  (kill)     -   dödades, blev dödade   (döda)
not anymore             -   inte längre

2014-01-14

No-läxa sinnena

Under denna vecka har vi gått igenom sinnena: lukt, smak och känsel. Tills fredag v4 ska klassen läsa sidorna 56- 59 och kunna förklara hur de olika sinnena fungerar. De ska även kunna förklara varför de olika sinnena är viktiga samt kunna ge valfria exempel från hur sinnen hos djur fungerar t.ex. hundar har en miljon gånger bättre luktsinne än vi. Eleverna ska även kunna känna igen namnet på de olika kroppsdelarna som är kopplade till sinnena lukt och känsel dvs. de får veta namnet men ska sedan kunna placera ut det på rätt ställe.

Här finns länken till en film som berättar mer om djurens sinnen: http://vetamix.net/video/djurs-sinnen_1000


2014-01-13

Glosor v 3

Här kommer glosorna

cabin     -    am = stuga
arrive    -     anlända
ground    -    mark
skidded (skid)    -   gled
helmet     -     hjälm
quickly     -    snabbt
at the end of   -  i slutet av
snowaman    - snögubbe
raced     -    kappkörde
slope     -   sluttning, backe
won (win)    -    vann
champion     -   mästare

2014-01-10

Multiplikationstabeller

Från och med torsdag vecka 3 kommer vi varje vecka åter utföra ett multiplikationstest. Att eleverna kan multiplikationstabellerna har de mycket stor nytta av i sitt fortsatta arbete med både multiplikation och division. Det finns olika sätt att träna tabellkunskap och t.ex. kan man träna via www.mult.se. Under fliken multiplikation finns det tips på fler webbplatser där eleverna kan träna. Vi lär oss alla på olika sätt och det gäller att finna vägen till sitt eget lärande- bli medveten om hur man lär sig själv.

Matematik vt 14

I går var det dags för terminens första matematiklektion och vi har påbörjat vårt arbete med att lära oss mer om TAL och vi har startat med att gå igenom det som kallas för prioriteringsregler d.v.s.  veta att multiplikation och division går före addition och subtraktion i uppgifter som t.ex.14 + 8 · 4.

Under detta arbetsområde arbetar klass 5B och 5C i tre blandade grupper, vilket är ett sätt för oss att kunna erbjuda ytterligare stöttning samt individualisera då grupperna består av 12 elever.

2014-01-09

Veckans ord v.3

meddela
medicin
middag
morgon
mottaga
mycket
många
måste
människa
naturligtvis
noggrant
någon
någonting
något
också

2014-01-08

INFORMATION

Nya rutiner för sjukanmälan
Alla vårdnadshavare måste sjukanmäla sina barn. Det görs från och med vt 2014 via telefonnummer 08-519 093 21 innan klockan 08.00Ring numret och följ instruktionerna noga.
Finns det ingen sjukanmälan kommer skolan att kontakta vårdnadshavare så snabbt som möjligt under skoldagen om barnet inte kommer till skolan.
För er som har ett konto i Skola24 och som själva sjukanmält via nätet ska inte längre använda er av detta utan istället sjukanmäla via telefon. Såsmåningom kommer konton att öppnas i den nya lärplattformen Vklass med möjlighet för att sjukanmäla via nätet.

För fritids del gäller att om ni har morgontid ringer ni till avdelningen och sjukanmäler barnet samt sjukanmäler ert barn för skolans räkning via 08-519 093 21.